Choď na obsah Choď na menu
 


KŽC rok 2019

           

Všetkým naším priaznivcom prajeme príjemné prežitie Vianočných sviatkov v zdraví a pohode a úspešné vykročenie do roku 2020

14.12.2019 (sobota) JUBILEJNÉ CESTY TÚLAVÉ 2019  Turistický záver roka . 10. ročník populárneho tradičného stretnutia priaznivcov vlakovej turistiky, členov KŽC, ich priateľov, hostí a priaznivcov z partnerských turistických oddielov. Hudbu zabezpečili Bosé nohy a DJ MAKO.  Spoločenské priestory Domu kultúry ŽSR Zvolen opäť ožili. 

Ako obyčajne aj tento rok  úvodné slová patrili Marianovi a Petrovi, ktorí privítali prítomných slávnostným prípitkom. Informovali o odchádzajúcej sezóne, kde zarezonovala najmä 4dňovka v Slánskych vrchoch, výstup na Choč alebo lom Šobov. Voľné miesta v programe vyplnilo predstavenie J. Hazuchu maratonca zo Zvolena, ktorý absolvoval všetkých 6 mestských maratónov vo svojej vekovej kategorii nad 70 rokov. Gratulujeme. Umelecké zanietenie predviedli Marian, ktorý sa podieľal ako jeden z protagonistov na prázdninových predstaveniach potulného divadla v Banskej Štiavnici a Peter ako elév v scénke Stavitelia hradov od Stana Štepku. Nechýbala ani tombola dotovaná nepotrebnými vecami. Hudba a tanec pokračovali až do skorých ranných hodín. Dovidenia o rok.

Pre záväzne prihlásených ! 

14.11.19 (štvrtok) Návšteva generálnej premiery RND - Mužské oddelenie.

Predstavenie sa vydarilo, exeloval celý amsabel na čele aj s ležiacim Stanom Štepkom. Po predstavení sme sa zúčastnili neformálnej besedy s protagonistami tejto hry.

POSEZÓNNY BONUS, SA NEKONAL, PRE NEPRIAZEŇ POČASIA!!!!!

         V prípade priaznivého počasia je  po závere sezóny pripravená zaujímavá vychádzka:                     

 9.11.2019 (sobota) Z RODNÉHO HRONCA na „HÁJNY GRÚŇ“(832 m) - Pocta Ladislavovi CHUDÍKOVI Veporské vrchy / nenáročná / prevýšenie 332 m / 4,5 - 5 hod.  Sprievodca trasou: Marian Kološta . 

  26.10.2019 (sobota) OKOLÍM BANSKEJ ŠTIAVNICE - 8. časť Záver sezóny KRIŠTÁĽOVÝM KAMEŇOLOMOM „ŠOBOV“ Zážitková geológia pre všetky generácie s prekvapivou expozíciou Geoclubu. Štiavnické vrchy / stredne náročná / prevýšenie 288 m / 6 - 6,5 hod. Sprievodcovia trasou: Ing. Lórant Vojček PhD., RNDr. Mária Gubrianská, Ferdinand Lalkovič a Ing. Slavomír Sokol, Marian Kološta.

Ani sa nám nechce veriť, že sme skončili turistický rok 2019. Ako obyčajne sme sa vybrali do Banskej Štiavnice, ktorú sme prešli tentoraz peknými zákutiami aby sme skončili v geoparku Šobov. Tu sa nás asi 55 členov ujal miestny sprievodca p. Ing. Vojček, ktorý nás zaviedol do lomu skoro na najvyššie poschodie, kde sme si mohli vykopať niektoré kamienky a na ohníku opiecť prinesenú poživeň. Potom sme si ešte pozreli banskú chodbu, ktorá bola miestnym skladiskom výbušnín. Ukončenie prehliadky bolo v miestnom múzeu a potom už len rozlúčka a začíname šliapať na osadu Jergištôlňa a odtiaľ cez Belianský tajch, ktorý náš kamarát Igor uzamykal do budúcej sezony,  a pivničku  Gabika v Banskej Belej až na stanicu, kde sme si počkali ako obyč na zmeškaný vlak, ktorý nás doviezol do H. Dúbravy a tu nás počkali výlukové autobusy. Poďakovanie patrí všetkým čo sa podieľali na tejto akcii. Menovite Marianovi ako i Slávkovi.  Vraj ak bude prijateľné počasie čaká nás ešte po sezóny bonus „Hájny kopec“ s pamätníkom pre Ladislava Chudíka.

12.10.2019 (sobota) ZO SVÄTÉHO JURA cez NEŠTICH, BIELY KAMEŇ MODRÝ KRÍŽ do RAČE Malé Karpaty – južná časť / stredne náročná / prevýšenie 360 m / 5 – 5,5 hod. Sprievodca trasou: Helena Jambrichová, Angela Majtánová, 

Jeseň už tradične býva poznamenaná viacerými zaujímavými turistickými, športovými, ale aj komerčnými aktivitami, najmä keď praje aj počasie. My sme sa tentoraz s KŽC vybrali za víkendovou vidinou prežitia „babieho leta“ do regiónu Malých Karpát v ktorom, popri nádhernej prírode a bohatej histórii, kraľujú vinohrady, chýrne viechy, pivničky, ale najmä kvalitné produkty tunajších vinárov. Národ sa v Prahe lúčil s „božským Kájou“(1939 - 2019) a my sme si to, po raňajšej sieste v hlavnom meste, namierili do malebného historického mestečka Svätý Jur. Úvodné uvítacie slová v susedstve pôvodnej staničky prvej konskej železnice v Uhorsku (1840) si vypočulo 26 účastníkov, ktorí sa potom vybrali na prvú časť zaujímavej prechádzky zákutiami bývalého slobodného kráľovského mesta, dnes pamiatkovej rezervácie s bohatou zbierkou historických pamiatok. Cez lokalitu Goldeck sme sa potom, v „zajatí vinnej révy“, vydali k zaujímavej novej vyhliadke s nádhernou panorámou okolia, kde nás čakalo prekvapivé občerstvenie v podobe všakovakých dobrôt a vinného moku. Po návrate do centra sme pokračovali putovaním za históriou a spomienkami. Navštívili sme o. i. budovu Informačného centra, ktorá je úzko spätá s menom populárneho herca Michala Dočolomanského (1942 - 2008). Ten žil v Svätom Jure aj s rodičmi v rokoch 1954-1964. Tu navštevoval školu, vyučil sa automechanikom a tu aj začínal s ochotníckym divadlom. Zaujala aj návšteva práve renovovaného Pálffyovského kaštieľa, či historického renesančného vinohradníckeho domčeka s prehliadkou a posedením v malej kaviarničke. Mimochodom, jeho priestory si pre pripravovaný projekt vybrali filmári k realizácii kľúčových scén posledných hodín zavraždeného novinára Jána Kuciaka (1990 - 1918). Potom nás už žltá značka viedla pestrofarebnou jesennou scenériou, no s pribúdajúcou hmlou a narastajúcim chladom (veru, viacerí vytiahli aj rukavice!) k zrúcanine hradu Biely Kameň a k horárni Biely kríž. Po absolvovaných 15 km nás však už do slnkom zaliatej bratislavskej Rače dorazilo len 20. Cesta domov - v pohode, aj keď s tradičným meškaním. Zážitkov však bolo neúrekom a pri skvelej partii, ktorá túru absolvovala, nám takáto „maličkosť“ nemohla pokaziť náladu. Veľké ĎAKUJEME patrí za príkladnú sprievodcovskú prípravu Helke Jambrichovej, Angelike M. a domácej Majke F. Bodaj by bolo takýchto zaujímavých akcií čo najviac!

 28.9.2019 (sobota) PRECHÁDZKA „KULISOVOM“ - NPR BADÍNSKY PRALES Podujatie organizované v spolupráci so Správou CHKO Poľana / mim. vstup! Kremnické vrchy / stredne náročná/  prevýšenie 435 m/4,5 - 5 hod. Sprievodca trasou: Marian Kološta, Peter Szetei a hostia z CHK Poľana.

Priatelia táto akcia bude trvalo zapísaná v našich srdciach. V príprave sme nechali všetky naše schopnosti vyniknúť, aby sme to dotiahli do úspešného konca , čo sa podarilo. Ďakujeme všetkým zainteresovaným, že nepoľavili pri hľadaní voľného autobusu  a aj vďaka Marianovi a  Peťrovi sa návšteva Badinského pralesa nakoniec vydarila. Poďakovanie patrí sprievodcovi p.Pavlovi K. z CHKO Poľana, ktorý zaujal svojím výkladom všetkých prítomných. Ďakujeme za vstup CHKO Poľana. Peší presun po asfaltke z pralesa k lomu a cez pílu  nás doviedol na lúku, ktorá nás priviedla do Kolónie baňa. Tu nás Ľudka poinformovala o živote baníkov a ukázala nám lokalitu hnedouhoľných baní, škoda, že práve počas tejto ukážky začalo pršať, čo ubralo na kráse celej akcie. Snáď niekedy na budúce. Tešíme sa na stretnutie v Jure!  

 13.9. - 16.9.2019 (piatok - pondelok) KLUBOVÁ ŠTVORDŇOVKA V SLÁNSKYCH VRCHOCH. HERMANOVCE NAD TOPĽOU, OBLíK, ŠIMONKA. Sprievodca trasami D. Tomášiková.

O tom, že nie je štvordňovka, ako štvordňovka sa mohlo presvedčiť v termíne 13.9. – 16.9.2019 v nádhernom prostredí Slánských vrchov 31 jej účastníkov, ktorí si rozložili svoj „stan“ v dobovej chate mjr. Kukorelliho, na hornom konci obce Hermanoviec nad Topľou. Navštívili sme pamätník, zemlianku a pozorovateľňu mjr. L. Kukorelliho z čias pôsobenia legendárnej brigády Čapajev v časoch SNP v Slánských vrchoch. Tentoraz nás čakal bohatý, ale pomerne náročný program, zameraný jednostranne najmä na návštevu okolitých vrchov, skalných útvarov Lízaná skala, Vartáše a náučných chodníkov Herlica a Telekia . Hermanovské a Sokolie skaly, Oblík (925 m), Ivanov vrch (813 m) , Praporec (963 m), či najvyššia Šimonka (1092 m) a. i. Všetko toto sme zvládli  aj so znalcom miestnych vrchov M. Jaššom. Príjemné počasie aj s fúkaním, ústretový personál chaty pod vedením p. Janky a výborná strava na strane jednej - meniaci sa program za pochodu, nepríjemné podklady turistických chodníkov a kolísavá kondícia u viacerých účastníkov na druhej strane často ovplyvnili pôvodný zámer organizátorov. Stihli sme však osláviť aj životné jubileum kolegu, zaspievať si pri gitare Miška Urdu, prežiť útok divých lesných včiel, aj „letecký deň“ tesne pred chatou. Nakoniec, iste bude na čo spomínať. Naša vďaka patrí aj autíčkárom, ktorí nás dopravili na spoje a do zariadení slovenského zdravotníctva, ale  najmä Danke Tomášikovej, ktorá to určite nemala ľahké, ale zvládla to so cťou! Dovidenia o rok, priatelia! 

31.8.2019 (sobota) OD GEOGRAFICKÉHO STREDU EURÓPY cez KUNEŠOV do HANDLOVEJ
Kremnické vrchy / Kunešovská hornatina / stredne náročná  prevýšenie 439 m / 6 – 6,5 hod. Sprievodca trasou: Ing. Peter Szetei.

Po vystúpení z vláčika v Kremnických Baniach, sme si vypočuli od sprievodcu, program celého výletu, ktorý sa upravil z dôvodu bonusu v Kunešove a Handlovej. Stred Europy sme už viackrát navštívili. V Kunešove nás čakal kostolník J. Ihring, ktorý nás poinformoval o miestnom kostole zo 14 storočia ako aj o obci Kunšov, ktorá je po pôvodných obyvateľoch nemecká. Dozvedeli sme sa aj o tom  ako chodili do práce do baní v Kremnici či Handlovej, ako aj o strádaní počas II. svet. vojny a ich vysťahovaní po oslobodení v rokoch 1945 až 1946. Potom sme už kráčali po červenej až do sedla po Vysokou. Tu sme si oddýchli, vybehli na Vysoku????? Cesta dolu do Handlovej už ubiehala rýchlejšie, čo dala najavo aj rýchla rota. My sme sa stretli s autorom pamätníka zahynuvším baníkom v bani Handlová a jej okolí. Pán J. Procner nás nakoniec pozval aj do svojho múzea a galerie, kde sme mali možnosť pozrieť si jeho výtvory z dreva s baníckou tématikou. Bola to krásna bodka za dnešným výletom a ešte sme stihli prebehnúť Baníckym jarmokom. Vláčik z Handlovej išiel načas. Sprievodca nás prekvapil hlavne výberom bonusov a ich zaistením.

24.8.2019 (sobota) OKOLÍM BANSKEJ ŠTIAVNICE – CEZ KOPANICE a RYCHŇAVU do ŠTIAVNICKÝCH BANÍ
CHKO Štiavnické vrchy / stredne náročná / prevýšenie 124 m / 5,5 – 6 hod. Sprievodca trasou: Ing. Slavomír Sokol a kol.

Odložená turistika  z jarných dní sa podarila realizovať. Deň pred výletom neveštil nič dobré po večerných búrkach. Prišlo nás až veľa skoro celá "kopa", ba niektorí sa vybrali s nami po prvý raz. Cesta autobusom prebiehala pokojne i keď sme si mysleli, že pán šofér nás ani nepoberie, ale podarilo sa. Na konečnej, časti Domky, nás očakával Ferdo aj s ďaľšími ktorí nás mali sprevádzať. Pozreli sme si najvyššie položený tajch a potom už jarkami sme sa pobrali do Banskej Štiavnice. Prešli sme okolo Rychnavských tajchoch, vyšli hore na kopec z ktorého sme videli  Bakomi, Vindšachtský a Evičkyn tajch. Potom jarkom ponad Štiavnické bane okolo Mačacieho až k Tabačke a hybaj smer stanica, kde po rokoch obnovili bufet. Tu sme poriešili vlahový deficit. Pekný výlet aj vďaka p. Smolku, Osvalda, Ferda a Slava, ktorí sa perfektne zhostili svojej úlohy.

  10.8.2019 (sobota) Z VYŠNÉHO KUBÍNA cez VEĽKÝ CHOČ (1611 m) do VALASKEJ DUBOVEJ
Chočské vrchy / náročná / prevýšenie 1086 m / 5 – 5,5 hod.  Sprievodca trasou: Ing. Tatiana Surkošová
Sľubované teplo prišlo, čo vlastne bola príčina, že už vo vlaku sme boli schladení účasťou. Vyrazila len "Klabzubova zmiešaná jedenástka". Prekvapenie nás stretlo až vo Vyšnom Kubíne, kde sa objavilo ďalších jedenásť turistov. Tak ako povedala Táňa, ideme po zelenej, pre nás skôr narodených strach a hrôza, ale za tri a pol sme to dali aj s výdychovými pauzami. Choč asi naposled padol, pre mňa. Výhľadové miesto je to pekné, ale vysoko. Dolu sa už išlo lepšie, ale nôžky trpeli. Nakoniec sme zišli až do Valaskej Dubovej o 14,30 hlavne pomalší. Inak však veľmi pekný výlet aj s bonusom v Ružomberoku, /ako to vedia naši za Moravou/. Niektoré fotky nie sú naše, ale doplnok cesty. Taničke ďakujeme za pekný výber výletu.  Pozdravujem a teším sa na ďalšie počiny nášho klubu. P.

 27.7.2019 (sobota) ČESKO-POĽSKÝM POMEDZÍM NA „BÁJNU HORU“ MORAVSKO-SLIEZSKYCH BESKÝD - Z NÝDKU cez ZAKÁMEN k ROZHĽADNI „VELKÁ ČANTORYJE (995 m)“ Moravsko-sliezke Beskydy / stredne náročná / prevýšenie 585 m / 5,5 - 6 hod. Sprievodcovia trasou: Ing. Peter Szetei a Michal Urda 

Ahojte!

Na cestu do Nýdku a následne na horu Čantoryja sa nás stretlo 21. Už z vlaku sa podarilo vybaviť mimoriadny spoj do Nýdku. Tam nás čakali miestni, ktorí nám pripravili privítanie a návštevu miestneho dreveného kostolíka z roku 1576. Prešli sa obcou až ku lyžiarskym môstikom. Prešli okolo pštrosej farmy  a pokračovali k prírodnému  kostolíku v hore Zákamen.  Potom sme už kráčali ku chate na Čantoryji, kde prebehlo prvé občerstvenie vo forme mierneho dáždika ale i „konopného pivka“. Cestou sme sa museli vyhýbať horským cyklistom ktorí štartovali vo Vendryni a ešte aj účastníkom legionárskeho maršu z Bystřice . Pohľad z rozhľadne do Polska ako aj Třinca bol príjemný, lebo dážď prestal. Cesta dolu ubiehala príjemne aj čučoriedky sme našli a v Nýdku sme už počkali na autobus, ktorý nás odviezol do Bystřice a odtiaľ osobáčikom do Třinca, ktorý sme si takto mohli pozrieť aj zblízka. Cesta domov ubiehala príjemne a ani sme si nevšimli, že sme mali aj menšie meškanie. Verím, že sa nám podarilo prežiť príjemný deň s príjemnými ľudmi. Tešíme sa už na ďalší náš výlet.          Peťo

                                                               P R I A T E L I A ,

SO ZÁRMUTKOM VÁM  OZNAMUJEME, ŹE NAŚE RADY DŃA 5.7.2019 OPUSTIL SPOLUTURISTA JOZEF STIEGEL. ĆES´T  TVOJEJ PAMIATKE!

                       UPOZORŃUJEME NA ZMENU TRASY, JE VYMENENÁ OPROTI PLÁNU    

               13.7.2019 (sobotaNA MARHÁT (748 m) - VISIACE SKALY a KRAHULČIE VRCHY
Považský Inovec - západná časť / stredne náročná / prevýšenie 498 m / 6,5 hod. Nerealizovaná trasa z minulej sezóny!  Sprievodca trasou: Marian Kološta 

Opäť sa potvrdilo, že ani tá najkatastrofálnejšia predpoveď počasia sa nemusí naplniť a po dvoch skúsenostiach, keď sme zrušili pre podobnú situáciu Kremnické vrchy a Štiavnicko, tentoraz sme si povedali, že rušiť nič nebudeme. A dobre sme urobili, aj keď účasť bola skromnejšia. Bolo nás síce len 12, ale naozaj tých skalných a nechýbal ani Janko Urda. Prešli sme viac ako 22 km vo veľmi priaznivom počasí, naplnili do bodky ponúknutý program a ver-never počas celej túry nespadla ani kvapka. Mokrí sme boli akurát tak od potu. Na pietnom mieste, pri pamätníčku horolezca Vladimíra Plulíka, ktorý tragický zahynul v Himalájach, sme si uctili pamiatku nášho priateľa, nadšeného priaznivca KŽC pána Jozefa Stiegela, ktorý nás opustil vo veku 71 rokov a s ktorým sme sa rozlúčili 11. júla v krematóriu v Kremničke. Skrátka, bolo skvelo a tak mrzieť môže všetkých tých, ktorí uverili meteorológom! M. Kološta

29.6.2019 (sobota) RAJECKÉ TEPLICE - LIETAVSKÁ SVINNÁ - LIETAVSKÝ HRAD

Strážovské vrchy / Súľovské vrchy / stredne náročná / prevýšenie 245 m / 5,5 - 6 hod. Sprievodca trasou: Ing. Miroslav Bubanský 
V sobotu sme absolvovali krásnu turistiku Z Rajeckých Teplíc cez Skalky, Lietavskú Svinnú a hrad Lietava do Lietavy, časti Majer. Zišlo sa nás 26 vrátane Paľka Juhásza, ktorý zostal v Rajeckých Tepliciach. Aj keď horúčavy v sobotu neboli až také veľké, dobre nám padla prvá časť trasy lesom. Užívali sme si nádherné pohľady z vyhliadok Skaliek, siestu pri prameni s panorámou na Malú Fatru, Žilinu a Lietavský hrad. S chládkom lesa sme sa rozlúčili, lúčnym chodníkom klesli do Lietavskej Svinnej , aby sme poslednýkrát zabrali a poriadnym stupákom prišli na hrad. Hrad očarí návštevníka svojou veľkoleposťou a majestátnosťou. Tí, ktorí tu boli s klubom pred rokmi , konštatovali, že sa mnohé zmenilo k nepoznaniu. Na hrade sa pracuje, je tu provizórna expozícia, nechýba bufet s občerstvením a suvenírmi... Času bolo dosť, užívali sme si atmosféru prostredia a napokon s radosťou vykročili do cieľa k zarosenému zlatistému moku. Aj touto formou ďakujeme sprievodcovi trasou Ing. M. Bubanskému za krásne zážitky zo skvele pripravenej turistickej akcie. Určite sa sem mnohí vrátime alebo budeme vracať. Druhým nech slúži ako inšpirácia na deň v prírode s dobrými spojmi domov. Pripájam zopár amatérskych fotografií z môjho aparátu a pozdravujem Vás
Hela Jambrichová
 
8.6.2019 (sobota) NÍZKOTATRANSKOU VYSOKOHORSKOU KLASIKOU - z ČERTOVICE cez LENIVÚ a vrch BEŇUŠKA (1542 m) do BEŇUŠANízke Tatry – juh (východná časť) / náročná na kolená, dlhý zostup / prevýšenie 344 m/ klesanie 1042 m/ 5,5 - 6 hod.,Sprievodca trasou: Ing. Peter Szetei  
Železničiari sa vybrali na prechod z Čertovice cez Lenivú, Beňušku do Braväcova a Beňuša. Už ráno vo vlaku som bol na pochybách či vôbec sa dostaneme na Čertovicu. V Brezne sa  nás zišlo 38. Čertovicu sme zvládli všetci a potom už pokračovali stúpaním až na Beňušku. Cestou sa nám otvárali krásne výhľady na okolité Slovensko aj na Kriváň. Z Beňušky sme schádzali cez 
úsek, ktorý nám pripomenul krásne záhrady. Prešli sme cez útulňu Líška a potom to začalo naberať na spáde, ktorý nám vycvičil kolená a aj brzdenie. Nakoniec sa podarilo doraziť až do Braväcova a aj k pivku v penzione Schweintaal, kedže Pod hruškou bolo zatvorené. Schladiť sme sa ešte museli aj v Brezne, ale nakoniec sa vlak pohol a my hurá domov. Vďaka príjemnému počasiu a 
dobrej partii sme to všetko zvládli. Tešíme sa na budúce putovanie. Obr. viď album.
1.6.2019 (sobota) ŚTIAVNICA NIELEN STRIEBORNÁ ,  od Mariana sme prijali pozvanie na potulné divadlo " Amsámbel nepravidelného divadla " na premieru tohto divadla, ktoré sa presúva po Banskej Štiavnici z Radničného námestia, cez Trojičné s rôznymi zastávkami až na Starý zámok. Hra sprístupňuje históriu Banskej Štiavnice až po súčasnosť - zrodenie nového štiavničana, ktorý sa stal hľadaným pokladom. Ďalšia repríza by sa mala konať 15.6. od 16,00 . 17,30 hod. Pekný zážitok z potuliek za umením po Banskej Štiavnici. Obr. v albume.

24.5.2019 (piatok) NA VALAŠSKO K SUSEDOM... - tentoraz z VYSOKÉHO POLA, cez vrchol DOUBRAVA k rozhľadni „LOUČKA“ (676 m)      Sprievodca trasou Ing. Miroslav Satin.

Nutnosť zameniť české koruny - cestovné na autobusy, vstupné na rozhľadňu (10/15 ČK). Nezabudnúť poistenie do ČR. Na autobus platí senior zľava nad 65 rokov  vo výške 75%.

Pred pár dňami sme abslovovali turistickú vychádzku malebným krajom južného Valašska, netradične v piatok kvôli doprave. Zišlo sa nás 25, prešli sme 16 km, niektorí z nás trochu menej, pretože si chceli užiť atmosféru mestečka Vizovice. Tie sa určite ocitnú v blízkej budúcnosti v našom programe, pretože ponúkajú množstvo zaujímavostí. Sprievodca trasou Ing. M. Satin trasu zaujímavo naplánoval, zabezpečil, za čo mu patrí veľká vďaka. Čakal nás už v Hornej Lidči, „nalodil“ k usmievavému šoférovi prímestskej linky a s malou prestávkou v rázovitom mestečku Valašské Klobouky vysadil vo Vysokém Poli, v malebnej obci ocenej zlatou stuhou v súťaži Vesnice roka. Počasie akoby na objednávku. Deň predtým sa krajom prehnala búrka, obloha vyumývaná, pohľady čisté a ďaleké, najmä z rozhľadne Doubrava. Mohli sme sa kochať malebným krajom južného Valašska tak, ako to bolo naplánované. Ťažko popísať v pár riadkoch zážitky. Tie zostanú v nás a čiastočne zvečnené na fotkách. Ak budete mať možnosť niekedy navštíviť tento kraj, urobte tak.

UPOZORNENIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Z dôvodu nepriaznivej predpovede počasia, rušíme plánovaný výlet dňa 4.5. /sobota/.    

4.5.2019 (sobota) OKOLÍM BANSKEJ ŠTIAVNICE – májová prechádzka . CEZ KOPANICE a RYCHŇAVU do ŠTIAVNICKÝCH BANÍ až do Banskej Štiavnice.
CHKO Štiavnické vrchy / stredne náročná / prevýšenie 124 m / 5,5 – 6 hod.
Sprievodca trasou: Ing. Slavomír Sokol

Ako obyč predpoveď sklamala a tak budeme musieť nájsť náhradný termín.

13. 4. 2019 (sobota) Z TERCHOVEJ NA BELSKÉ (Belianske) SKALY (716 m) . Malá Fatra - Krivánska / stredne náročná, s technickým zabezpečením, reťaze / prevýšenie 198 m / 5 – 5,5 hod.                                                   Sprievodca trasou: Ing. Miroslav Bubanský

Rôzne predpovede počasia na dnešný deň, dážď, sneh hlavne na severe a navyše nepretržitá výluka na trati B. Bystrica - Čremošné, asi odradila niektorých od spoločnej tury z Belej do Terchovej. Vlak meškal, ale nie tak, že by sme nestihli autobus do Vrátnej. Vystúpili sme pri Jednote v Belej. Úvodné slovo pre 18 odvážlivcov si vykonal Miro. Potom sme už spoločne kráčali k "Belianskym - Belským - Belanským" skalám, ktoré fakt zaujali. Obrázky v albume. Skratkou sme našli žltú značku, ktorá nás mala doviesť až do Terchovej. Občas sme sa počkali, aby sa aj tak niekto zatúlal, ale nakoniec sme všetko hravo zdolali. Poďakovanie patrí Mirovi, ktorý nás bezpečne dopravil až k autobusu a potom k vláčiku. Dovi na budúce.

30.3.2019 (sobota) CEZ HORNÉ FAFÁKY a ŠUTOVÚ JAMU do MÁLINCA (Otvorenie sezóny)
Z odkazu Vlada Miartuša Stolické vrchy / Málinské vrchy / stredne náročná / prevýšenie 311 m / 6. - 6,5 hod.                                                Sprievodcovia trasou: Ing. Milan Pivka

Naša prvá vychádzka v roku 2019 sa stala skutočnosťou. Na začiatku, žel. zastávka Lovinobaňa vychrlila necelých 50 účastníkov na trasu vyššie uvedenú. Otvorenie sezóny vykonal Peťo a odovzdal slovo sprievodcovi Milanovi. Občerstvenie sme mali na Fafakoch, Hrnčiarkach a Šútovej jame odkiaľ to už bol len skok do Málinca. Ukončili sme u Ďobana, Každí podľa svojho gusta. Autobus z Málinca nemal takú vyťaženosť už dávno pohli sme sa zmeškaný, ale vláčik v Lučenci sme stihli bez problémov. Domov sme sa neponáhlali, nakoľko bolo ešte potrebné ísť voliť prezidenta. Tešíme sa na budúcu túru.

 

Ahojte PRIATELIA,

to čo nám sľúbil Marian so Stanom sa stalo 6. marca. Vyrazili sme skupina na návštevu RND do Bratislavy hry Súpis dravcov, ktorá sa nahrávala pre rozhlas. Bolo to zaujímavé predstavenie, hlavne jeho pojatie a potom stretnutie s jeho hlavným protagonistom p. Štepkom. /foto v albume/

 

POZDRAV Z BRATISLAVY
 
Dnes mi prišiel pozdrav s ospravedlnením od Stana Štepku - preposielam!
Marian, kamarátsky pozdrav posielam Tebe a tým Tvojim sympatickým a nadšeným priateľom. A ešte raz sa ospravedlňujem za to, že som Vás nechal na chodbe dlho čakať. Ale prišli tí nadšenci z radošinskej z Hlaviny, podávali mi ruky, každý mi chcel niečo povedať - no zdržal som sa! Prepáčte!  Budem rád, keď sa nám podarí stretnúť aj vo Zvolene, kde už roky máme také skvelé divácke zázemie. Tvoja výborná nahrávka s melodickými piesňami Vlada Oravca, ktorú si mi venoval, už koluje v Hlavine, kde jedna herečka má zaťa, čo sa volá Vlado Oravec, to je náhoda!  A veľmi si zaujal aj Ty s Tvojím suverénnym a vtipným  komentárom v našom klube, všetci sa pýtali na Teba, a tak som sa aj s Tebou vracal do peknej minulosti. 
                Ešte raz pekne pozdravujem a posielam aj dve fotky z nahrávky Súpisu dravcov.

                                                                                                                       Ahoj, Stano 

Priatelia,

22. februára 2019 sa konali vo Zvolenskom divadle predstavenia Radošíinskeho naivného divadla, Čo sa sníva trpaslíkomMarianovi sa podarilo vybaviť  stretnutie s p. Štepkom a tu je pár riadkov aj pre Vás:

Samozrejme, že sme sa dohodli a našiel si pre nás čas. Lístky som ponúkol Pivkovcom, tak sme s Milanom boli za ním v šatni. Čakal nás na chodbe. Pospomínali sme na stretnutie v Radošine ktoré si aj on veľmi váži, poďakoval, že sme mu viacerí z klubu poslali hlasy do ankety Najväčší Slovák, pospomínal

nám, čo chystá a pozval nás na krst knihy Piesní Jana Melkoviča do Bratislavy. Pokúsim sa vybaviť ešte zopár miest, aby sme išli viacerí. Dátum nám dá vedieť, ale pôjde o apríl. Dúfam, že vtedy nebude turistika. Uvidíme. Odovzdali sme mu náš prejav úcty k umiestneniu v spomínanej ankete a pár maličkostí. Všetkých, ktorí sme boli v Radošine, dáva srdečne pozdravovať a verí, že sa nám v plnej zostave podarí pri nejakej príležitosti stretnúť a zaspomínať si. Inak Predstavenie bolo skvelé,  ťalo do živého a malo veľký úspech! Tak zatiaľ toľko!

                                                                                                          S pozdravom Marian  
Vitajte v roku 2019!

Dúfame, že sme pre Vás pripravili zaujímavé prechádzky a tešíme sa na Vašu účasť na nich. Nakoľko sústavne zisťujeme, že máme menšiu kapacitu na stránke budeme upravovať staršie články ako aj fotografie. S pozdravom KŽC.