Choď na obsah Choď na menu
 


KLUBOVÁ ŠTVORDŇOVKA: POVAŽIE. 28. august – 31. august 2014

3. 9. 2014

28.8.2014 (štvrtok) CEZ SKALKY NA  KRASÍN
SKALKA NAD VÁHOM, kláštor - VEĽKÁ SKALKA - MALÁ SKALKA - DOLNÁ SÚČA - KRASÍN
Biele Karpaty / Bielokarpatské podhorie / Bošácke bradlá / nenáročná / prevýšenie 305 m / 6 - 6,5 hod. Zahrievacie kolo v znamení histórie spojené s výstupom na bradlo Krasín.
                                       29.8.2014 (piatok) NCH BOLEŠOV                                                     DRAČIA STUDŇA - KRIVOKLÁTSKA TIESŇAVA - BABINÁ - PRUSKÉ                         
Biele Karpaty / Vršatské bradlá / Kobylinec / stredne náročná / prevýšenie 588 m / 6 - 6,5 hod.
Turisticky vďačná túra, plná nádherných lokalít a botanických zaujímavostí.
30.8.2014 (sobota) NA ČERVENÝ KAMEŇ A HRAD „LEDNICA“ (460 m)
PRUSKÉ - SKALICE - SEDLO CHOTUČ - ČERVENÝ KAMEŇ - LEDNICKÉ SKALKY
Biele Karpaty, severovýchodná časť / Vršatské bradlá / stredne náročná / prevýšenie 398 m / 7,5 hod.
Krajinársky príťažlivá trasa popri bizarnom Červenokamenskom a Lednickom bradle.
31.8.2014 (nedeľa) NA VRŠATSKÉ BRADLÁ A HRAD „VRŠATEC“
Biele Karpaty, severovýchodná časť / Vršatské bradlá / nenáročná / 328 m / 3 - 3,5 hod.
Dosiaľ nedocenená turistická trasa s množstvom nádherných krajinárskych scenérií.
 

Rok s rokom sa zišiel a KŽC sa vybral na štvordňové putovanie v Bielych Karpatoch – bližšie určenie Vršatecké brádlá. Ubytovanie v internáte SOŠ poľnohospodárskej v Pruskom. strava, myslím, že chutná  pre všetkých v  miestnej reštike “Pizzeria di Siusi”.

sam_1458.jpg

V prvý deň sme sa vybrali k Pútnickemu miestu Kláštor Veľká Skalka. Po jeho prehliadke sme ešte pozreli do útrob Opatovskej jaskyne.  Potom čakal presun do Dolnej Súče a výstup na bradlo Krásin. Prechod až na je ho koniec bol zaujímavý a náročný. Prvý deň sme ukončili večerným stretnutím –brifingom, aby sme vedeli , že druhý deň bude “šlapací”.

Štátny autobus nás odviezol do Bolešova a odtiaľ už len po vlastných. Prešli sme kolo chaty Gilianka a pokračovali Naučným chodníkom k penovým travertínom pod Dračou studňou, Kozím rohom okolo horárne Chrastková až na Biely vrch. Tu sme si oddýchli a dobili energiu na dlhý zostup. Zahľadeli sme sa na Vršatecké bradlá , hrad, Chmeľovú, Krivoklátske lúky. Potom sme už zostupovali  do Krivoklátskej tiesňavy, kde sme rozmýšľali ako ďalej. Nakoniec sme sa rozdelili na prírodných a asfaltových chodcov a autobusárov. Prírodní sme ešte pozreli krivoklátsky lom a už len peši do Pruského. Po večeri ešte šup do kostolíka sv.  Petra a Pavla. Večer sme sa dozvedeli, že sme prešli asi 28 km.Tretí deň sme si mohli pospať o polhodinku dlhšie, ale výšľap nás neminul. Dostali sme sa k Mikušovským skaliciam a pokračovali až do sedla Chotúč. Tam sa nám už objavil náš ďalší cieľ “ Červený kameň “. So strachom v očiach sme pomáhali dvom Ľ T a P Sl k výstupu na Červený kameň – keď boli dolu všetci sme si vydýchli, určite aj oni dvaja. Pokračujeme do cieľa dňa , na Lednický hrad. V krčme sme si zaspomínali, že nám chýbal na hrade výstup do ochranného chodníka vytesanom v skale. Večer sme strávili prehliadkou kostolíka sv. Juraja, až do krýpt.

p1100244.jpg

Štvrtý deň mal byť už pohodový s odchodom domov. Vyviezli sme sa do Vršatského podhradia, vystúpili na hrad a odtiaľ na Chmeľovú. Trošku nám urobilo škrt vo výhľadoch počasie, ale aspoň nepršalo.  Na Chmeľovej sa naše štvordňové putovanie ukončilo.

Ďakujeme Danke, Ľubovi a Marianovi za trpezlivosť pri príprave tohto “ podujatia “ a hlavne aj nám ostatným, že sme to v zdraví prežili. Tešíme sa na ročník 2015.