Choď na obsah Choď na menu
 


19.7.2014 (sobota) CEZ „STOH“ (1607 m) a vrch „ŽOBRÁK“ (1308 m)do KRAĽOVIAN

27. 7. 2014

 

Keď sme sa v pondelok 21. júla v podvečer dozvedeli zo správ o zničujúcej kalamitnej spúšti, ktorú vo Vrátnej a jej okolí zanechala po prietrži mračien storočná voda, bolo nám do plaču.

terchova-9.jpg

Vlastne každému, komu tento nádherný malofatranský kút prirástol k srdcu. Veď prakticky len pár hodín pred tým sme (hoci len z autobusu), ale za krásneho počasia obdivovali Terchovú
a ústie Vrátnej doliny s jej nezabudnuteľnými skalnými útvarmi. Cestou do Štefanovej vládla skvelá nálada a 23 účastníkov KŽC, ktorí si to namierili cez Stoh a vrch Žobrák do Kraľovian, si plným dúškom užívalo nádherné krajinné scenérie a ďaleké panoramatické výhľady. Po čase nás svojou návštevou v kolektíve prekvapil Paľko „Krtko“ Juhasz, ktorý bol síce plný elánu a odhodlania, ale kondične vyhorený do tla. Viacerí poukazovali na to, že túra bola ťažká a nezodpovedala charakteristike - “stredne náročná“. Iní sa nad tým len pousmiali a trasu si „spestrili“ o ďalšie kilometre, napr. o výstup cez Horné diery na Veľký Rozsutec (Jožko Šebeň a Vierka Bradová), alebo sa sedačkou vyviezli na Chleb do Snilovského sedla a namierili si to cez Poludňový grúň a Stohové sedlo na Stoh, kde sa k nám pripojili (Miro Bubanský). Inak príjemnú túru s menej príjemným zostupom - chodníkom, ktorý mal charakter vymletého riečiska a krátkym, ale intenzívnym lejákom pred Kraľovanmi prežili našťastie všetci bez újmi na zdraví.